aOlesa.com

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Societat >> El departament de diversitat i convivència de l'ajuntament entrega el nou pro...
Noticia

El departament de diversitat i convivència de l'ajuntament entrega el nou projecte "CAMINS"

aOlesa.com
15/02/2012

Comparteix

El departament de Diversitat i Convivència de l'Ajuntament d'Olesa ha posat en marxa aquest mes de febrer un nou projecte adreçat a fomentar, precisament, la convivència al nostre municipi.

Es tracta del projecte Camins, que també agafa la filosofia, i moltes de les iniciatives impulsades anteriorment pel departament en els projectes anteriors, el primer dels quals va ser, l'any 2006, el “Musicando por Olesa”, engegat en col·laboració amb l'Escola Municipal de Música amb l'objectiu aleshores d'ajudar en el procés d'integració dels joves immigrants a la societat olesana a través de la música. Amb els pas dels projectes, les activitats estan dirigides a població estrangera i autòctona, i no només als joves, sinó també als adults.

Sis anys després de l'inici d'aquest seguit de projectes, el nom de “Camins” amb què s'ha batejat l'impulsat aquest 2012 representa, segona la tècnica de Diversitat i Convivència, Montse Muñoz, les diverses fórmules que el departament ha trobat durant el temps per treballar la diversitat i la convivència al municipi.

Els projectes es van iniciar el 2006 amb el “Musicando por Olesa”, en col·laboració amb l'Escola Municipal de Música, amb l'objectiu d'integrar joves immigrants a través de la música. Gràcies al projecte, trenta nens estrangers van formar dos grups musicals, un de percussió i un de guitarres elèctriques.

L'any següent, el projecte va continuar, batejat com a JoBArt, amb la col·laboració de l'Escola d'Arts i Oficis, fent tallers relacionats amb les arts. El projecte va incloure també una novetat: es va deixar de treballar exclusivament amb la població estrangera però adreçar les activitats a tota la població. Montse Muñoz recorda aquells inicis.

El tercer projecte es va batejar “A Escena”, en aquesta ocasió amb la col·laboració del Casal, la UEC i La Passió d'Olesa, i que va culminar en una obra de teatre que es va representar davant les escoles. De fet, aquest obra s'ha adaptat i sota el nom de “Selvàtics” s'ofereix també a les escoles cada any.

Any rere any es va aconseguir la subvenció necessària del Ministeri de Treball i Immigració per poder impulsar aquests projectes, i es va poder reinventar la proposta afegint altres col·laboracions. I és que per poder ser finançat pel govern espanyol, cada any el projecte havia de tenir un caire innovador. Així, el projecte Pixel va agafar el relleu al projecte “A Escena”, afegint com a punt innovador les noves tecnologies, i que va tenir com a resultat la creació d'una pàgina web, www.pixel.org, dedicada a les entitats d'Olesa.

Després del Píxel es va impulsar el projecte “12 x 12 Convivència interactiva”, dedicant cada mes a estudiar un país nou, a través de diferents activitats. En aquest projecte es va incloure la participació dels adults, i per tant es va propiciar la celebració de la que va ser la primera Trobada Intercultural d'Olesa. En paral·lel al “12 x 12 convivència Interactiva” també es va desenvolupar el projecte “DEC Olesa” de dinamització dels espais comuns del municipi, és a dir, diferents carrers i places. Gràcies a aquest projecte, un equip de professionals van realitzar, durant les tardes i els caps de setmana, diferents tallers relacionats amb la diversitat, buscant la participació, en aquests espais comuns, de pares i fills tant estrangers com autòctons.

L'any passat el departament de Diversitat i Convivència va impulsar el projecte “Miralls”. En aquesta ocasió l'objectiu era millorar la convivència a Olesa a través de l'augment dels nivells de participació de la població nacional de tercers països en els espais comuns, a partir de les propostes sorgides des de la pròpia ciutadania localitzada a través de "informants clau" i líders naturals reals de cada un dels col lectius. I “Miralls” va donar lloc al projecte “Remix”, que va propiciar la segona Trobada Intercultural celebrada a finals de l'any passat.

I després de tant camí recorregut, aquest 2012 el departament de Diversitat i Convivència impulsa el projecte “Camins”, en la que s'obre una nova línia de treball, en aquesta ocasió amb el comerç local. L'objectiu, ha explicat Montse Muñoz, és intentar establir ponts entre comerciants autòctons i estrangers, organitzant activitats comunes.

Dins aquest projecte “Camins” és previst organitzar activitats adreçades tant als joves com als adults, i també organitzar tallers els dissabtes. Segons la tècnica de Diversitat i Convivència, es buscaran escenaris de convivència per establir llaços de relació i intentar trencar estereotips i prejudicis que tenen tant els autòctons com els estrangers.

Per aconseguir tot plegat, el projecte seguirà, com el seu propi nom indica, diferents camins: l'esport i el joc al carrer, el camí de la comunicació per transformar els discursos negatius, el camí de l'art i les tradicions amb la col·laboració d'entitats locals, i el camí dels itineraris d'èxit que han seguit les persones que tiren endavant.

“Camins” compta amb una subvenció del Fons Social Europeu i ja compta amb personal assignat des d'aquest passat 1 de febrer. En breu, segons Montse Muñoz, s'iniciaran diferents accions i tallers.

Font: Olesa Ràdio – 90.1FM

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 

Abril2024

DlDmDcDjDvDsDg
26272829303101
02030405060708
09101112131415
16171819202122
23242526272829
30010203040506




acpg





  Un producte de:

www.aOlesa.com