Avui s’ha presentar el Pla Lector Municipal, un projecte promogut per l’Ajuntament en col·laboració amb la biblioteca Santa Oliva i on participen tots els centres escolars del municipi per fomentar el gust per la lectura entre infants i joves.
Aquest projecte recull un conjunt d’estratègies i activitats per promoure l’hàbit de la lectura i participa tota la comunitat educativa del municipi, agents i entitats de l’entorn educatiu, la Biblioteca Santa Oliva i el Consorci de Normalització Lingüística. Avui s’ha fet la presentació amb la participació dels representants de tots els centres escolars, del departament d’Ensenyament de la Generalitat i de l’alcaldessa d’Olesa i regidora d’Ensenyament, Pilar Puimedon.
La comprensió lectora és una de les claus per l’èxit escolar i l’eina bàsica per l’accés al coneixement i aprenentatge. Amb aquesta iniciativa es pretén conscienciar també a tota la població sobre els valors de la lectura, recolzar la millora en la competència lectora entre els escolars i consolidar l'hàbit lector.
Aquest pla, que s’ha iniciat fa un parell de mesos, és una iniciativa pensada amb caràcter indefinit dins del context del Pla Educatiu Entorn. Una de les activitats destacades que es duran a terme durant aquest curs escolar és la implantació del programa de lectura Legiland pels alumnes de 6è i 1r de l’ESO.
Ha estat a petició de les escoles que s’implanta aquest programa digital de lectura dirigida. A part d’entrenar les competències lectores de l’alumne, s’incentiva el seu gust per la lectura d’una manera lúdica perquè a mida que va responent els qüestionaris guanya punts per un avatar personalitzat i entra en un rànquing de puntuació entre escoles i municipis. El programa Legiland fa temps que es treballa a diferents escoles catalanes però és la primera vegada que s’integra a nivell municipal.
D’altres activitats que comprèn el Pla Lector Municipal ja es feien a les escoles i instituts com visites a la biblioteca o lectures en família; i a la biblioteca, com l’hora del conte, clubs de lectura extraescolars i laboratoris de lectura.
Per coordinar i impulsar totes aquestes activitats s’ha creat un grup de treball format per un representant de la biblioteca, del departament d’Ensenyament de la Generalitat i de l’Ajuntament, un representant de primària i un altre de secundària.
Aquesta és la primera vegada que es duu a terme aquesta iniciativa a Olesa, que tot just estrena el conveni entre el Departament d’Ensenyament i l’Ajuntament d’un Pla Educatiu Entorn. Durant el curs passat s’ha anat elaborant l’avaluació diagnòstica i s’han establert els diferents contactes entre els agents de la xarxa educativa. Arran d’aquests contactes i recollint les demandes de les escoles i instituts del municipi s’ha presentat aquesta proposta.