El Ple de l’Ajuntament d’Olesa de Montserrat acorda per unanimitat manifestar el seu suport a la candidatura internacional de l’arquitectura de “pedra en sec” com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat. Al terme d’Olesa, i segons estudis del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, hi ha més de 200 barraques de pedra seca i més de cent quilòmetres de marges de la mateixa tipologia arquitectònica.
L’Ajuntament d’Olesa va destacar en el Ple municipal celebrat aquest febrer la gran tasca que ha fet el Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà per inventariar i estudiar les construccions de pedra seca que hi ha al municipi. De moment, l’entitat ha fet ja un inventari i estudi de més de 100 barraques, però fa una estimació patrimonial de més de 200. Paral·lelament, destaca, a la proposta aprovada al Ple, que l’entitat fa un encomiable treball de conscienciació i conservació d’aquestes construccions de pedra seca, ja que la seva pervivència està amenaçada.
A les barraques cal afegir els més de cent quilòmetres de marges i altres elements de pedra seca que hi ha dins el terme d’Olesa, amb un tipus de construcció, a l’igual que les barraques, excepcional, ja que, existeix una tipologia constructiva en pedra seca típica olesana. D’aquí que, per al regidor de Cultura, Xavier Rota, sigui important remarcar i protegir aquest patrimoni local i per això va posar en valor la important tasca que també ha fet l’Observatori del Paisatge de Catalunya, que ja ha elaborat un catàleg de més de 14.000 barraques de pedra seca i ha confeccionat un glossari específic sobre la pedra seca en el qual hi ha l’entrada “barraca olesana”.
Així, segons aquest glossari, la barraca olesana està explicada així: “tipus de barraca de pedra seca que solament es troba al municipi d'Olesa de Montserrat i a l'entorn. Està formada per dos murs laterals i un al fons amb una alçada màxima d'1,2 metres. La coberta està feta amb un embigat de troncs d'olivera de varietat palomar (varietat local), principalment, i recobert de lloses de pedra i terra al damunt. La coberta és a dues aigües. És d'una sola nau amb unes mides aproximades de 2 a 5 metres de fondària per 2 d'amplada i una alçada entre 1,5 i 2 metres”. (http://www.catpaisatge.net/dossiers/pedra_seca/cat/glossari_d.php?cn=N0610)