L’alcaldessa d’Olesa de Montserrat, Pilar Puimedon, i els alcaldes dels municipis que formen part del Patronat de la Fundació d’Inserció Laboral (Esparreguera, Abrera, Sant Esteve Sesrovires i Collbató) juntament amb l’alcalde d’Igualada, Marc Castells; s’han reunit amb la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa; i el president del Consell Comarcal del Baix Llobregat, Josep Perpinyà; per concretar les vies de finançament econòmic que facin viable el futur de l’entitat.
Aquest és un dels darrers passos per assegurar la continuïtat d’aquesta fundació que, ubicada a Esparreguera, acull treballadors de tots aquests municipis. Ja fa més d’un any i mig que els alcaldes i alcaldesses dels 5 municipis implicats en el projecte de la Fundació realitzen reunions de treball periòdiques amb l’objectiu d’assegurar la seva viabilitat de futur. L’alcaldessa d’Olesa, Pilar Puimedon, s’ha mostrat molt satisfeta amb aquest darrera trobada perquè “Diputació ha valorat molt positivament tota la feina feta els darrers anys per salvar aquesta fundació. Portem un llarg camí i molta feina feta, però encara falten passes per garantir el seu futur i per això necessitem el suport de la Diputació de Barcelona i de la Generalitat de Catalunya”.
El principal objectiu dels cinc ajuntaments és el de garantir la continuïtat de la Fundació, i especialment els llocs de treball de les 108 persones que hi treballen actualment, més 80 de les quals són persones amb discapacitat. “Hi ha hagut un canvi important d’actitud de part de Diputació” remarca Puimedon, qui afegeix “al principi eren més escèptics vers la possibilitat de poder salvar aquesta fundació i ara, després del treball realitzat, són molt més receptius a col·laborar”. Ara, es presentarà a Diputació una proposta de futur amb una estimació dels diners a invertir en els propers 4 anys per tal que la Diputació la valori i defineixi la seva col·laboració.
A finals de 2015 els alcaldes implicats en el projecte van acordar fer el canvi de gerència de la FIL, atorgant-lo a la Cooperativa-Taller Àuria d’Igualada, per tal d’evitar que desaparegués pels greus problemes econòmics que arrossegava.
La FIL va ser constituïda al 2001 fruit de la iniciativa d’aquests ajuntaments amb l’objectiu de fomentar la integració laboral de les persones amb dificultats d’inserció. Al llarg d’aquests anys s’han acumulat greus problemes econòmics. Part, es devien a les retallades pressupostàries en l’aportació de l’Estat (via Generalitat) però també pel desequilibri de l’entitat entre ingressos i despeses.