aOlesa.com

Regalos Originales   
Pàgina principal >> Política >> El Ple de l'Ajuntament d'Olesa dóna suport a la consulta del 9 de novembre
Noticia

El Ple de l'Ajuntament d'Olesa dóna suport a la consulta del 9 de novembre

aOlesa.com
26/09/2014

Comparteix

Amb l’aplaudiment del prop de centenar de persones aplegades al saló de sessions, el Ple de l’Ajuntament ha aprovat aquest dijous al vespre la moció de suport del món local a la convocatòria de consulta del 9 de novembre que l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis han impulsat, i a la qual hi ha donat suport ja més de 860 ajuntaments catalans. S’hi ha adherit a la moció Bloc Olesà, CiU, Entesa dels Olesans, ERC i el regidor socialista Jaume Monné a títol individual. El Partit Popular hi ha votat en contra i plataforma per Catalunya i la resta de regidors del PSC s’hi ha abstingut.

El debat de la moció, que ha entrat per la via d’urgència a la sessió plenària, va causar ahir al vespre una gran expectació i va ser seguit per desenes de ciutadans, arran la convocatòria realitzada des d’Olesa per la Independència i el col·lectiu Desobeïm Olesa impulsat per La Fona. Fins i tot, alguns regidors de la corporació, com la regidora d’ERC Mireia Monfort, els regidors de CiU Mercè Jou i Domènec Paloma, i el regidor socialista Jaume Monné, van participar al debat lluint les samarretes de la Via Catalana.

La moció acorda mostrar el suport a la convocatòria de la consulta del 9 de novembre de 2014 “per decidir lliurement el futur de Catalunya” i prendre el compromís de l’Ajuntament d’Olesa amb la realització de la mateixa, facilitant tots els recursos i les eines necessàries per fer-la possible, fent una crida a la participació. El suport s’estén president i al govern de la Generalitat, al Parlament de Catalunya i als partits polítics que hi estan a favor. El text constata la “materialització” de la consulta “dins el marc legal que és la Llei consultes populars no referendàries i participació ciutadana” aprovada pel Parlament, ja que, diu la moció “respon a la voluntat majoritària del poble català i dels seus representants”.

Ara, l’acord s’ha de comunicar en el període de cinc dies al president de la Generalitat i a la presidenta del Parlament de Catalunya i als grups parlamentaris. Per la seva banda, l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l'Associació Catalana de Municipis (ACM) seran els encarregats de trametre'ls de forma conjunta al president del govern espanyol, al president del Congrés dels Diputats, al secretari general de les Nacions Unides, al president del Parlament Europeu, al president del Consell de la UE i al president de la Comissió Europea.

L’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, va ser l’encarregat de llegir el contingut de la moció, que defensa el dret dels ciutadans de Catalunya a decidir el seu futur en llibertat, un futur que, diu el text “s’emmiralla en un cultura, una llengua i unes tradicions pròpies avalades per segles i segles d’història que s’estronquen ara fa 300 anys, amb la Guerra de Successió, i amb els Decrets de Nova Planta que aboleixen les constitucions catalanes i les institucions pròpies”.

Aquest any 2014, recorda el text, també coincideix amb el centenari de la creació de la Mancomunitat de Catalunya, com a expressió institucional de la voluntat catalana d’autogovern, i amb el setanta-cinquè aniversari de l’entrada de les tropes franquistes a Catalunya, fet que va comportar la supressió de la Generalitat, l’exili republicà, l’inici de la dictadura i “d’una cruel repressió, que va tenir una expressió especialment brutal en el posterior assassinat del president Companys”.

Enguany se celebren 5 anys de la primera consulta popular a Arenys de Munt, un fet que va fer adonar que aquesta via era possible, i que va evidenciar, afirma la moció, “que hi havia molts catalans i catalanes que estàvem disposats a tirar endavant” i a mobilitzar-se “per demostrar la voluntat majoritària del poble català de voler decidir el futur votant”. La sentència del Tribunal Constitucional anul·lant part de l’articulat de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya del 2006 aprovat pel Parlament i referendat pel poble de Catalunya va propiciar la primera manifestació multitudinària de rebuig a l’actitud del govern estatal l’any 2010. De llavors ençà n’han estat moltes més, amb la convocatòria de la societat civil i el suport de la majoria de les forces polítiques del país, com la manifestació del 2012, la via catalana del 2013 i aquest onze de setembre amb la construcció d’una V que des de la plaça de les Glòries s’ha estès per tot Barcelona. Segons la moció, “la mobilització popular i cívica de la ciutadania i les entitats, han exercit de pressió constant per garantir el procés”.

Davant aquesta reivindicació democràtica, els partits polítics, diu el text, no s’hi poden girar d’esquena. D’aquí que es proposi l’aprovació d’aquesta moció de suport del món local a la consulta del 9-N emparada per la nova Llei de consultes populars no referendàries i participació ciutadana.

Des d’ERC, la regidora Mireia Monfort va assegurar que l’èxit de les diferents mobilitzacions ciutadanes fetes els darrers anys per la Diada de Catalunya fan “irreversible” la celebració de la consulta. I després de la mobilització ciutadana, segons Monfort, “ara és l’hora que els ajuntaments assumeixin la voluntat de la majoria del poble català”. Monfort també va demanar “que no es posin pals a les rodes” a la celebració de la consulta.

Jordi Cornellas, de l’Entesa dels Olesans-ICV, va recordar que el dret d’autodeterminació “és un dret reconegut per l’ONU, i per tant, va dir, ara és el moment “d’unir forces per poder tirar això endavant”.

Des de CiU, la regidora i també diputada Mercè Jou va remarcar que aquest procés “no pretén anar contra ningú, sinó que va a favor dels catalans i la democràcia”. També va assegurar que a la Constitució no hi ha res que prohibeixi “preguntar la gent què vol”, i per tant, “tot plegat és qüestió de voluntat política”, va dir.

En el debat de la moció de suport a la consulta del 9-N ahir es va evidenciar la divisió que viu el PSC al voltant de la consulta. I és que la doctrina oficial del PSC diu que la llei de consultes aprovada pel Parlament (també amb el suport socialista) no és vàlida per al 9-N. Però malgrat aquesta doctrina oficial, arreu de Catalunya hi ha municipis on regidors socialistes emeten un vot. Així, el regidor Jaume Monné, que obertament s’ha declarat a favor de la independència de Catalunya, lluny de les tesis del partit, va emetre un vot a títol individual a favor de la consulta. Per contra, els seus dos companys de partit Juan Miguel Flores i Rosina López, s’hi van abstenir en la votació.

Monné va recordar també totes les mobilitzacions ciutadanes que s’han fet els darrers anys per reclamar la sobirania de Catalunya, i també que el govern català i el Parlament de Catalunya havia fet tots els intents per fer una consulta pactada. Segons Monné, pot entendre “que hi hagi por a un referèndum vinculant, però no puc compartir que no es vulgui una consulta ciutadana”. D’aquí el seu suport a la moció, convençut que aquesta demostra “que els ajuntaments són al costat dels ciutadans”. Per contra, el portaveu del grup municipal socialista, Juan Miguel Flores, va apostar per la via del diàleg per aconseguir una reforma constitucional que permeti la consulta i un nou pacte fiscal.

El regidor de Plataforma per Catalunya, Francisco Javier Fernández, també es va abstenir “tot i la pressió” del seu partit, va dir.

Com s'esperava, PP va votar en contra de la moció de suport a la consulta. El regidor Jordi Manfredi va denunciar, d’entrada, “l’ús partidista” que considera fa l’Ajuntament per donar suport a una consulta “que va contra la legalitat”. El regidor popular va voler remarcar que Catalunya “és part integrant d’Espanya” i que el seu partit està en contra “de la ruptura i a favor de la unió d’Espanya”. També va criticar que es parli de Catalunya com a nació o país. Els comentaris de Manfredi van ser rebatuts i criticats en les intervencions d’alguns regidors.

L’alcalde d’Olesa, Salvador Prat, va iniciar i va finalitzar la seva intervenció amb versos de dos poetes: Joan Margarit i Miquel Martí i Pol. Del primer va destacar el vers “la llibertat és la raó de viure”, per defensar la llibertat dels catalans a poder decidir el seu futur. Per a l’alcalde, el procés català “ha estat exemplar” perquè ha estat la societat civil qui ha encapçalat aquest procés “de forma pacífica”, i per això va voler agrair les entitats i ciutadans d’Olesa que hi ha participat. Uns versos de Miquel Martí i Pol van servir-li a l’alcalde per cloure el seu parlament: “tot està per fer i tot és possible”.

L’aprovació de la moció en el Ple d’aquest dijous al vespre de suport del món local a la convocatòria de consulta del 9 de novembre que l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) i l’Associació Catalana de Municipis han impulsat es va fer enmig de l’aplaudiment del nombrós públic present al saló de sessions.

Encara no hi ha comentaris ... i si hi dius la teva?

     

El teu comentari ...

La IP del teu ordinador és: 54.37.205.123  
Nom
Autentifica't amb facebook i el comentari es publicarà automàticament
Comentari
(màxim 500 caràcters!)
 
Quins caràcters hi veus?
 
>> Publicar comentari >>         
 
DlDmDcDjDvDsDg
26272829300102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31010203040506




acpg





  Un producte de:

www.aOlesa.com