Els dies 5 i 6 de setembre, Olesa de Montserrat farà un salt en la història i reviurà moments esdevinguts fa 300 anys però que són presents en la memòria del país. Tot gràcies a la celebració de la Festa dels Miquelets, que enguany inclou una setmana, la que va de l’1 al 6 de setembre, plena d’activitats. De l’1 al 5 de setembre és l’Arrel Acció Cultural qui ha organitzat un acte cada dia, sota el lema “Viu el 1714”, i els dies 5 i 6 de setembre tindran lloc els actes centrals de La Festa dels Miquelets, organitzats per l’Associació Cultural Festa dels Miquelets.
La Festa dels Miquelets és una festa de recreació històrica on s’escenifiquen, amb rigor, diferents fets ocorreguts a Olesa de Montserrat en el transcurs de la Guerra de Successió (1705-1714). Olesa va ser un punt d’encontre al llarg del conflicte, primer per l’exèrcit aliat i posteriorment per l’exèrcit català. Un dels fets que es vol homenatjar amb aquesta festa són els consells de guerra que va acollir Olesa els dies 20 i 21 d’agost de 1714. I és que Olesa va tenir un paper important a les acaballes de la Guerra de Successió. Després de la batalla de Talamanca, el 13 d'agost de 1714, l’exèrcit català va baixar fins a Olesa, on es va celebrar un consell de guerra els dies 20 i 21 d'agost en el qual es va decidir trencar el setge de Barcelona, per intentar seguir resistint. Malauradament, com és prou conegut, finalment aquest objectiu no va poder ser possible. S’han trobat també unes cartes del coronel Ermegol Amill en les quals es feia referència a una batalla que hi va haver als voltants d'Olesa després del consell de guerra, batalla que es va guanyar i en la qual es va capturar l’enemic coronel Maria. L'esmentat coronel va demanar que se li preservés la vida, però segons els documents trobats per un dels responsables de la festa i responsable de l’arxiu Parroquial d’Olesa, Xavier Rota, el poble s'hi va negar. Precisament, des de fa uns anys, la Festa dels Miquelets recrea com va ser pres el coronel Maria i també el seu consell de guerra. Enguany la batalla es recrearà al Parc municipal.
Tenint en compte els fets històrics ocorreguts, la Festa dels Miquelets d’Olesa esdevé una finestra oberta a la vida quotidiana dels sovintejats allotjaments de l’exèrcit aliat dins la vila d’Olesa, amb la recreació de dos campaments militars, i amb la rendició d’honors als 158 soldats austriacistes morts a Olesa de Montserrat entre 1707 i 1714. Precisament, l’any 2008 Olesa va dedicar un espai de record als 158 soldats, just al lloc on hi havia emplaçat l’hospital i, per tant, on van morir alguns dels soldats. El Memorial 158 esdevé el punt on se celebra l’acte més institucional de la Festa. És on tenen lloc l’ofrena institucional, les salves d’honor i els parlaments de les autoritats.
Aquest any, amb motiu del Tricentenari, la Festa dels Miquelets pren una rellevància especial. I com que els fets ocorreguts a Olesa durant la guerra de successió van ser prou importants, un dels actes destacats serà la inauguració, el divendres 5 de setembre, d’un plafó informatiu a la plaça de les Fonts que indica que Olesa de Montserrat forma part de la Ruta del 1714.
Aquest any la Festa dels Miquelets inclourà algunes novetats respecte l’any passat, com ara la ubicació del campament de Miquelets, que enguany serà a la plaça Nova, davant l’església. La Festa dels Miquelets d’enguany també girarà entorn d’un mercat d’artesania popular i de productes de la terra, instal•lat a la Plaça de les Fonts i al tram del carrer Alfons Sala situat entre la mateixa plaça i el carrer Anselm Clavé, ambientat a inicis del s. XVIII on els mateixos paradistes i les diferents actuacions aniran en consonància amb l’època. El mercat combinarà les parades de comestibles amb les d’artesans i oficis antics.
Dins l’espai ocupat pel mercat hi haurà un escenari i un espai anomenat “La Taverna dels Miquelets” on qui ho vulgui podrà beure vi, aigua o sucs de fruita. En aquesta mateixa taverna s’hi instal•larà, des del migdia, un parell de cuiners que couran un porc rostit de 100 quilos, que és el que s’oferirà al sopar popular. Amb el preu del sopar s’inclourà el “plat dels miquelets”, reproducció en ceràmica d’un plat popular català del segle XVIII.
A més, enguany també hi haurà un apartat de la festa dedicat especialment als més petits.