Així ho conclou la investigació que ha coordinat el veterinari martorellenc Joan Capdevila. La leishmaniosi rep aquest nom pel seu descobridor, el doctor Leishman. Els gossos d’exterior estan més exposats a patir aquesta malaltia que els animals que habiten en pisos. Joan Capdevila explica en què consisteix aquesta afectació.
Alguns dels símptomes d’aquesta malaltia és l’aprimament del gos i l’alopècia al voltant dels ulls, quan la malaltia està molt avançada en l’animal. Segons el veterinari martorellenc, aquesta malaltia té una afectació molt reduïda en els humans, degut a què el nostre organisme té una immunologia superior a la dels gossos. En qualsevol cas, és possible que algú pugui arribar a sofrir leishmaniosi.
De fet, la leishmaniosi provoca altres malalties en els gossos. El veterinari de la clínica Capdevila de Martorell assegura que si no es tracta adequadament pot resultar fins i tot mortal per a l’animal que la pateix.
El tractament per erradicar la malaltia de l’animal afectat és a base de pastilles i injeccions, que requereix molta constància per part dels propietaris els primers mesos. Per a realitzar aquesta investigació s’han analitzat gossos de Martorell, Abrera i Esparreguera, però també animals els amos dels quals resideixen per exemple a Gelida o Pallejà. Per a Joan Capdevila, els resultats de la mostra investigada de gossos de Martorell no és prou significativa per a puntualitzar quina és l’afectació exacta a la nostra localitat.
Juntament amb Joan Capdevila, han treballat quatre veterinaris més en l’elaboració d’aquest estudi. Es tracta de Lluís Capdevila, Patrícia Lázaro, Marc Sanz i Denitza Zaiakova.