El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publica l'anunci d'informació pública del Projecte de decret d’ampliació del Parc Natural de la Muntanya de Montserrat, que proposa una ampliació del 36% respecte de la superfície actual protegida. Amb aquesta proposta d’ampliació el Parc i el seu entorn de protecció passarien de tenir 7.741,62 hectàrees a tenir-ne 9.398,97.
Els objectius d’aquest Projecte de decret són bàsicament dos: redefinir i ampliar l’àrea protegida de Montserrat per donar més coherència a les figures de protecció que s’han anat superposant en aquest àmbit després de la seva declaració com a Parc Natural de la Muntanya de Montserrat i, incrementar el grau de protecció en diversos sectors de l’espai protegit, especialment l’entorn de protecció, que passaria a formar part del PEIN de la muntanya de Montserrat.
En aquest sentit l’entorn de protecció té un doble objectiu: garantir la conservació efectiva dels valors naturals, paisatgístics i culturals com a espai natural, i, a més a més, conservar, potenciar i gestionar els hàbitats agroforestals, agrícoles i les formacions geològiques. La inclusió de l’entorn de protecció dins del PEIN ha implicat excloure-hi els nuclis urbans i les urbanitzacions, ja que dins dels espais protegits el règim del sòl és no urbanitzable.
Pel que fa a la delimitació dels àmbits d’ampliació, s’han procurat buscar elements que facilitin al màxim la seva interpretació territorial, que no trenquin unitats prèviament definides i que evitin la fragmentació.
En aquest sentit, s’han utilitzat com a elements de referència les unitats geogràfiques, els límits administratius, el planejament urbanístic municipal i els sistemes lineals presents sobre terreny com la xarxa viària i els cursos fluvials. Així mateix, es descriuen i grafien els límits de l’àmbit del recinte del monestir, inclòs dins el parc natural, i format pel conjunt d’espais construïts i de serveis.
L’ampliació del Parc Natural de la Muntanya Montserrat respon a una demanda llargament reivindicada pels municipis que en formen part, pel Patronat de la Muntanya de Montserrat i també a la voluntat del Departament de Medi Ambient i Habitatge de garantir la continuïtat del territori i mantenir la coherència amb la proposta d’ampliació de la Xarxa Natura 2000, aprovada pel Govern el 5 de setembre de 2006, que inclou Montserrat com a Lloc d’Importància Comunitària (LIC) i també com a Zona d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).