Quin és el secret dels matrimonis que duren?
Totes les parelles comencen il·lusionades el seu camí matrimonial. Per què algunes cada dia s’estimen més, mentre que d’altres es van refredant i acaben separant-se? Quin és el secret que fa que un matrimoni duri?
Hi ha dues qüestions prèvies a tenir en compte. La primera és que cal ser conscient que les actituds bàsiques difícilment es canvien. Per tant, abans de casar-se amb una determinada persona, cal preguntar-se serenament si serem capaços de ser feliços al seu costat, suposat com és: amb les seves qualitats, però també amb els seus defectes (tots en tenim!)
L’altra cosa és recordar que l’estimació autèntica demana generositat i perseverança. N’hi ha que pensen que casar-se és com guanyar unes oposicions: s’ha fet un esforç, però, un cop aconseguida la plaça, ja no cal preocupar-se perquè la tens assegurada. No és això: és cada dia que cal guanyar-s’ho de nou, perquè l’amor que no es rega es va afeblint, dóna pas a la rutina i pot arribar a morir.
Un cop casats, comença la gran tasca d’ajudar-se mútuament a créixer i a ser feliços. Els camins poden ser diversos perquè cada persona i cada parella és única. Però, després d’haver tractat amb moltes parelles i de tota mena, m’atreveixo a dir que hi ha certes característiques que solen donar-se en els matrimonis que han assolit una estimació de qualitat. Precisament per això duren! Recordem-ne algunes.
- Eviten tot allò que significa manca de respecte, crítica negativa, ironia mordaç, sobretot en públic. Aquestes actituds produeixen ferides enverinades que van separant la parella.
- Mai no s’ha d’actuar de manera que pugui fer minvar l’autoestima de l’altre. Al contrari, aquest sempre s’ha de sentir escoltat i valorat. Per això és important potenciar la delicadesa, el tracte amable, el diàleg constant i transparent, l’expressió de l’estimació (aquesta mai no s’ha de donar per pressuposada!)
- Saben dosificar molt bé les energies i el temps esmerçats en els diversos àmbits de la persona – l’individual, el professional, el de parella i el de pare o mare- sense negligir-ne cap perquè tots els consideren importants. Comparteixen projectes de futur i s’ajuden mútuament a desvetllar il·lusions que els fan créixer personalment, que eixamplen els horitzons dels fills – el projecte comú més important!- i que milloren la societat. És a dir, fan tots dos junts coses que donen sentit a la seva vida i, a més, gaudeixen fent-les. Però saben reservar-se també un cert grau d’autonomia perquè cadascú pugui satisfer les seves afeccions personals. I, evidentment, estableixen una distribució equitativa de les satisfaccions i de les càrregues familiars.
- Saben estar atents a les necessitats de l’altre perquè aquest experimenti que té al costat una persona que l’estima, a qui li importa si és o no feliç, si està preocupat o trist, si està en forma o si avui no es troba prou bé. És a dir, eviten que l’altre se senti sol, tot i estar acompanyat, que és la pitjor de les solituds.
- Es tenen mútuament confiança i saben, quan cal, perdonar-se. Per més que dues persones s’estimin, sempre poden sorgir friccions, malentesos o fallades. Pretendre que algú altre sigui perfecte és una utopia. Per això tenen comprensió i no dramatitzen les debilitats de l’altre. Ni li perden la confiança quan ha fallat, si aquest mostra desig de canviar. I també accepten que l’altre pugui ser diferent, sense ofegar-lo amb exigències que pretenen modelar-lo al propi gust, perquè això crea malestar, treu llibertat i empobreix la parella.
- Fan a Déu present en la seva vida personal i familiar perquè saben que Ell és precisament la Força que els manté units i la Font d’on brolla la il·lusió que necessiten per tirar endavant el seu projecte d’estimar-se tota la vida.
P. Lluís Armengol i Bernils, SJ Director de l’Escola Activa de Pares del Clot
|