ESCOLTA EMPÀTICA. 2ª JORNADA DE FORMACIÓ DEL CPM, A CÀRREC DE MARIA NEUS CALLEJA

CPM SANT FELIU ____________________ PARRÒQUIA DE STA.MARIA D'OLESA DE MONTSERRAT
08/03/2018

Comparteix
teléfono de la esperanza

guió de maria neus calleja

ESCOLTA EMPÀTICA,

LA PRACTIQUEM  BEN BÉ QUAN ESTEM AMB ELS GRUPS DE NUVIS QUE ES VOLEN CASAR ?

COMENTARI EXTRET DESPRÉS D'ESCOLTAR A LA PONENT, DESPRÉS DE JUGAR A ALGUNS JOCS ACLARIDORS .

El dissabte 24 de febrer, tal com estava programat, va tenir lloc a la Casa de l’Església de Sant Feliu de Llobregat la 2a Jornada de Formació d’aquest curs.

Després de la benvinguda i l’oració que iniciava la jornada, M. Neus Calleja, psicòloga i directora de la Fundació Ajuda i Esperança, va fer una exposició molt interessant sobre l’Escolta empàtica. Aquesta va constar de dues parts; inicialment ens va explicar el funcionament i la filosofia del Telèfon de l’Esperança, un servei que duen a terme un conjunt de 3 treballadors i 180 voluntaris que a través de dues línies de telèfon atenen de manera anònima i confidencial les persones que necessiten ser escoltades. Els seus lemes: Sempre hi trobaràs algú - durant les 24h al dia, 365 dies l’any-  i La veu amiga- una veu que escolta, atenua l’angoixa de qui truca i li facilita opcions que potser no ha tingut en compte en la seva situació; la seva eina fonamental: l’escolta empàtica.

Tot seguit ens va parlar del procés comunicatiu,  reflexionant sobre el fet que aprenem a parlar, llegir i escriure, però … qui ens ensenya a escoltar? Per fer una escolta empàtica no es pot estar per una altra cosa i fer veure que s’està escoltant. I, a continuació, ens va anar desgranant el llistat de condicions per tal d’obtenir una escolta d’aquesta mena:

-      no jutjar

-      evitar prejudicis

-      no radicalisme (no tot ha de ser o blanc o negre)

-      no caure en la impaciència (dedicar el temps necessari i si no es té, quedar per a una altra ocasió)

-      no interrompre (allò de: a mi també m’ha passat!)

-      el protagonisme (és de la persona que jo estic escoltant)

-      interpretar (posar en comú el que no ha quedat prou clar)

 -      paternalisme (posar-se en marxa junts, fer un projecte comú)

-      donar consells (cal canviar la formulació: No ” el que has de fer és…”, sinó: has pensat en això?, creus que et podria anar bé…?)

En el transcurs de l’exposició vam fer un parell d’exercicis pràctics, un va ser un dictat d’imatges col·lectiu  i amb l’altre vam veure com l’entonació emprada dient un mateix missatge ens pot descobrir l’estat d’ànim de qui el diu.

La jornada va acabar a un quart de dues i els 50 participants,  contents de retrobar-nos, vam agrair a la M. Neus les seves explicacions clares, interessants i molt útils per a la nostra tasca d’acollidors.

Pels que no vau poder venir, us passem la web de la Fundació per si us en voleu informar més o fer-hi alguna aportació.

 

www.telefonoesperanza.com   App esperança.cat

Documents Adjunts