Olesa de Montserrat recrearà els fets del 1714 amb un esdeveniment únic a Catalunya

aOlesa.com
10/07/2017

Comparteix

Prop de 40 activitats, gairebé 70 paradetes, més de 200 recreadors històrics i un total de 1.500 cartutxos de pólvora transportaran Olesa de Montserrat al 1714. Un any més, els dies 1, 2 i 3 de setembre arribarà al municipi la ja consolidada Festa dels Miquelets, que enguany celebra el seu desè aniversari.

 

Durant el primer cap de setmana de setembre, prop de 40 activitats per a petits i grans, gairebé 70 paradetes, més de 200 recreadors històrics i un total de 1.500 cartutxos de pólvora transportaran Olesa de Montserrat al 1714. I és que, un any més, els dies 1, 2 i 3 de setembre arribarà al municipi la ja consolidada Festa dels Miquelets, que enguany celebra el seu desè aniversari.


En un acte obert a la premsa i a la ciutadania, els organitzadors han donat a conèixer les principals novetats que tindrà La Festa dels Miquelets 2017, que passen —per exemple— per l’ampliació del camp de batalla, per la convocatòria d’un concurs de dibuix infantil i de decoració d’aparadors, i també per la celebració d’un dinar popular diumenge al migdia, entre d’altres.


En aquest sentit, Martí Vallès, president de l’Associació Cultural de La Festa dels Miquelets, ha assegurat que la cita no és tan sols un esdeveniment de recreació sinó un espai que permet conèixer com era la societat olesana de l’època, en aspectes ben diferents com, per exemple, la gastronomia o la dansa.


Precisament, la música i la dansa seran un dels elements amb més presència al programa d’activitats d’enguany, amb la música itinerant del grup Filibusters, el ball popular amb La Portàtil FM o un taller de dansa barroca com a plats forts. A més a més, enguany s’ha organitzat un concurs infantil amb la participació de gairebé 200 nens i nenes alumnes de primer de primària de diversos centres escolars del municipi, un concurs d’aparadors pels comerciants que decorin els seus negocis durant els dies de la Festa, així com també diversos actes per commemorar el desè aniversari de l’esdeveniment.


En aquest sentit, la Casa de Cultura acollirà una exposició sobre l’evolució que ha tingut La Festa dels Miquelets des de l’any 2008 i fins l’actualitat; es posarà a la venda una tirada de samarretes limitada commemoratives del desè aniversari i es celebrarà per primer any l’entrega de La Flama dels Miquelets —símbol de la vivència de La Festa— per part del Marquès de Poal a un nen o nena del municipi. Des de l’organització es pretén que el menut o menuda guardi La Flama fins la següent edició, quan l’entregarà a una nova persona. D’aquest manera, els organitzadors busquen augmentar encara més la participació del públic infantil a La Festa dels Miquelets, on ja pren part activament en nombroses activitats, entre les quals hi destaca La Lleva de la Carbasseta.


Però a banda d’això, tal com ha recalcat Vallès, La Festa continuarà mantenint el compromís amb la recreació històrica. És per aquest motiu que enguany la batalla i captura del “capitán Maria” i el Roig d’Esparreguera doblarà els metres de superfície, arribant a ocupar l’espai del Parc Municipal comprès entre el lateral de l’Ajuntament i fins el sorral de l’escenari inclòs. A més a més, s’incorpora una nova activitat anomenada “Atac al Baluard”, que consisteix en un concurs de destresa i tir a càrrec de diversos fusellers escollits entre els diversos regiments participants.


L'alcaldessa d'Olesa, Pilar Puimedon, ha destacat l'esforç de molts olesans per fer possible una festa que ha destacat que és possible "gràcies a la participació de tot el poble” i ha encoratjat a la ciutadania a participar-hi massivament. De fet, segons els organitzadors, la Festa 2016, declarada d'interès local i Festa Oficial del Miquelets de Catalunya, ja va ser visitada per milers de persones d’arreu del país, unes xifres que confien en revalidar de cara a aquest any. Alhora, Puimedon ha posat en valor l’alt rigor històric de La Festa, que ha afirmat que serveix per recordar moments fonamentals de la història d’Olesa però també de la resta del país.


Durant l’acte, Mireia Monfort, Consellera de Turisme del Consell Comarcal del Baix Llobregat ha destacat l’important creixement que ha tingut La Festa dels Miquelets en els darrers anys i ha recalcat que es tracta d’una de les activitats singulars de la comarca que el Consorci de Turisme del Baix Llobregat es busca promocionar no només a la comarca sinó també a la resta de famílies catalanes.


Els Miquelets, van ser unitats d'elit que gràcies al coneixement del terreny, mobilitat i a una gran capacitat de foc, van esdevenir un malson per als seus oponents. La Festa dels Miquelets permet doncs a la ciutadania fer un viatge en el temps de més de 300 anys, fins la Guerra de Successió (1705-1714), i fins als fets que succeïren llavors a Olesa i al seu entorn, esdeveniments que per molts historiadors podrien haver canviat la història de Catalunya. I és que a Olesa va acollir el maig i agost de 1714 els consell de guerra amb la presència dels més destacats coronels i en el qual es va organitzar l’intent de salvar Barcelona del setge. El fracàs de l'objectiu marcat desencadenà en la tràgica jornada de l'11 de setembre. També a Olesa van ser enterrats 158 soldats austriacistes originaris d’Alemanya, Àustria, Suïssa, Portugal, Flandes, Holanda i Catalunya morts entre 1706 i 1714, en el transcurs de la Guerra de Successió, i als que el Memorial 158 ret homenatge.