L’Ajuntament d’Olesa rehabilitarà l’emblemàtica Torre del Rellotge

aOlesa.com
27/04/2017

Comparteix

L’Ajuntament d’Olesa ha aprovat iniciar el projecte d’intervenció interior de la Torre del Rellotge, per a solucionar els problemes estructurals que presenten els murs d’aquesta torre, que data del segle XVI.

Concretament, les obres consistiran a rehabilitar l’interior i el terrat del campanar i solucionar els problemes de seguretat i de conservació que presenten les escales i que, en un dels trams ja té un reforç metàl·lic per evitar qualsevol perill d’esfondrament. El pressupost d’aquesta intervenció és de 57.475€, una part dels quals rebran subvenció de la Generalitat i el programa de la Llei de Barris.
Els treballs preveuen substituir les escales actuals per unes de noves, construïdes amb estructura metàl·lica, ordenar les instal·lacions, sanejar els revestiments del murs i col·locar un nou sistema d’il·luminació interior. També es millorarà el terrat, se’n facilitarà l’accés amb unes noves escales, es desmuntarà l’antic mecanisme de toc de campanes i els pesos que no estan en ús.

Actualment l'accés a aquesta torre, ubicada a la plaça Nova, està restringit per l’estat de deteriorament de l’estructura. Ara, amb aquesta rehabilitació s’obre la possibilitat de convertir aquest punt en un indret visitable del municipi.

La Torre del Rellotge, de titularitat municipal, és un dels elements més significatius i representatius del municipi, catalogat com a Bé d’Interès Nacional. Té les característiques d’una torre de defensa i, en època medieval, havia estat lligada a una construcció amb tipologia de castell. Aquesta edificació va allotjar des del segle XVIII fins a principis del segle XX la presó d'Olesa i, més endavant, els pisos superiors es van utilitzar com a aules per fer classes als nens.

Aquesta és una torre de planta quadrada d’uns 5 metres d’ample i 29 metres d’alçada. Les escales interiors estan fetes amb volta de rajola ceràmica i graons ceràmics i de fusta. La torre està coronada per les campanes. Malgrat estar al costat de l’església parroquial de Santa Maria d’Olesa, no en forma part.