CONCERT DE PRIMAVERA, 10 DE MARÇ A LES 18.30 H, AL CASAL D'OLESA

A C F OLESA SARDANISTA ----------------------------------ENTREU A les NOSTRES ACTIVITATS
03/03/2013

Comparteix
CONCERT DE PRIMAVERA

 

Rectificació del dia, hi deia 17 de març . Hi ha de dir 10 de març

 

US CONVIDEM AL CONCERT PROGRAMAT PER EL PROPER DIUMENGE DIA 10 DE MARÇ A LES 18.30 H, AL CASAL D'OLESA (CARRER METGE CARRERAS, 69, ZONA RAMBLA.

LA PRIMERA PART ENS PRESENTA UN HOMENATGE AL COMPOSITOR  AGUSTÍ COHI GRAU, GERMÀ DEL NOSTRE OLESÀ JORDI COHI GRAU ,EPD.

DESTACA L'OBRA PER VIOLI I COBLA, ESSENT EL VIOLÍ SOLISTA  STANISLAV STEPHANEK

EL PROGRAMA SERÀ:

Concert de primavera

Cobla Vila d'Olesa

Organitza: Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista

Diumenge 10 de març a les 18:30 al Casal Catequístic d'Olesa de Montserrat

 

Primera part

Homenatge al compositor Agustí Cohí Grau


L'ermita de la Roca – Agustí Cohí Grau
(sardana)
Rupit – Agustí Cohí Grau
(sardana)
Concert per a Violí i Cobla – Agustí Cohí Grau
(poema simfònic)

Violí Solista: Stanislav Stephanek
 


Segona Part


Pedregada – Juli Garreta
(sardana)
Impressions camperoles – Joaquim Serra
(poema simfònic)
Camperola – Eduard Toldrà
(sardana )

 COMENTARI DE PRESENTACIÓ DEL CONCERT:

TRADICIONAL CONCERT DE PRIMAVERA
18.30h Casal Catequístic 10 de març de 2013


PRIMERA PART

Bona tarda! Benvinguts al Tradicional Concert de Primavera que els ofereix l’Agrupació Cultural Folklòrica Olesa Sardanista amb la col•laboració de la cobla Vila d’Olesa, la Comunitat Minera Olesana, el Casal i de l’Ajuntament d’Olesa.
En la primera part del concert d'avui, la Cobla Vila d'Olesa, juntament amb el seu director, Francesc Llongueres, ha decidit retre un homenatge al músic Agustí Cohí Grau, traspassat el març de l'any passat. Pels olesans ens cal dir que l’Agustí era el germà del nostre volgut olesà Jordi Cohí, professor de violí i trompeta a la nostra escola Municipal de música.
De fet, Francesc Llongueres ja va dirigir l'homenatge musical que es va fer a Agustí Cohí Grau l'octubre de fa dos anys, interpretant, entre altres, el concert de violí que avui sentirem.
En la segona part, podran sentir obres de tres dels grans clàssics de la sardana: Juli Garreta, Joaquim Serra i Eduard Toldrà. Les obres escollides intenten fer referència a la natura i presenten un cert caràcter pastoril que de ben segur, ens recordarà a la primavera que ben aviat comença.
En l'homenatge que la Cobla Vila d'Olesa vol fer al compositor Agustí Cohí Grau, no ens podem estar d'agrair la presència de la seva dona, la Mercè, i de la Ilma. Sra. Mireia Hernàndez Hernàndez, Diputada adjunta de Cultura de la Diputació de Barcelona.
Permeti'ns doncs, per començar, fer un breu apunt sobre la biografia d'Agustí Cohí Grau. Nat al Vendrell l'any 1921, les seves beceroles musicals ja es troben dins la seva pròpia família, que regentava la Companyia teatral Cohí-Grau. Així doncs, de la mà de la seva mare Josefina, que li donà les primeres lliçons de música, el jove Agustí s'incorporà ben aviat a la Companyia com a músic i actor. Als tretze anys, formalitzà els seus estudis al Conservatori de Barcelona, tenint com a mestres a Eduard Toldrà, Joaquim Zamacois i Jaume Pahissa, entre altres. A partir de l'any 1944, entre a formar part, com a trombonista, a la cobla del tenora Albert Martí i després a la de Pere Rovira. Més tard es traslladà a Madrid, on va fer de director de revistes musicals i sarsueles. Als anys 50, torna a Barcelona, on fa de director de nombroses agrupacions instrumentals i corals i també durà a terme una intensa tasca pedagògiques, que fins i tot, plasmarà en un mètode propi. En quant a compositor, a més de les 80 sardanes que escrigué i moltes obres més per a diferents formacions, en destaca l'òpera Nausica i la sarsuela El timbaler del bruc. L'any 2004, en reconeixement a la seva trajectòria, la Generalitat de Catalunya li atorga la Creu de Sant Jordi, i l'any 2005, el mestre, crea una beca que s'otorga anualment a un alumne de l'escola de música del Vendrell.

L'ERMITA DE LA ROCA i RUPIT – Agustí Cohí Grau
L'homenatge a Cohí Grau, comença amb dues sardanes que la Cobla Vila d'Olesa ha escollit d'entre les 80 que composà. La primera, l'Ermita de la Roca, sentiran que intenta contraposar ritmes enèrgics i punyents, potser per referència al rocallós indret, amb uns altres molt més lírics i calmats.
La segona que sentiran és Rupit, sardana dedicada a la població osonenca i escrita al voltant de l'any 1973.
Escoltem doncs L'ermita de la Roca i Rupit de la mà de la Cobla Vila d'Olesa dirigida per Francesc Llongueres.

 

 

 

 


CONCERT PER A VIOLÍ I COBLA – Agustí Cohí Grau
El concert per a Violí i Cobla, fou un encàrrec que féu la llavors Cobla Ciutat de Barcelona l'any 1984. El primer enregistrament és produí 6 anys més tard en motiu de la Olimpíada Cultural. Formalment, presenta tres moviments, seguint la típica alternança ràpid-lent-ràpid. Com a concert que és, exigeix gran virtuosisme de la part del solista de violí, que està pensada hàbilment perquè pugui escoltar-se al costat d'una formació de gran potència sonora com és la Cobla. En aquesta ocasió, comptem amb l'Stanislav Stephanek per a defensar l'exigent partitura que escrigué Agustí Cohí Grau. El nostre solista va néixer l'any 1966 a la República Txeca on també cursa els seus estudis musicals que finalitza l'any 1991. És al nostre país, on, a partir d'unes col•laboracions amb les Joventuts Musicals de Catalunya, decideix establir-s'hi i serà aquí on desenvoluparà la seva carrera com a músic, tocant en la majoria d'orquestres del nostre país. Actualment és solista i concertino de l'Orquestra Barcelona Sinfonietta i de l'Orquestra de Cambra Catalana. És membre del Grup Enigma de l'Auditori de Saragossa, de l'Orquestra de cambra de Girona i de moltes més formacions de cambra de petit format. També imparteix docència en l'Institut Cultural, Virtèlia Musica.
Com ell mateix afirma, ja ha viscut gairebé tants anys a la República Txeca com aquí a Catalunya.
La Cobla, vol agrair la bona predisposició i iniciativa que ha tingut l'Stanislav en voler-nos acompanyar en aquest homenatge.
Escoltem-lo, doncs amb la Vila d'Olesa interpretant el Concert per a Violí i Cobla d'Agustí Cohí Grau.

 

 

 

 

 

 

 

Segona Part
PEDREGADA – Juli Garreta
Molt s'ha versat sobre la figura del músic-rellotger de Sant Feliu de Guixóls, Juli Garreta. La seva curta, però intensa biografia és encara avui plena de misteris per resoldre. El que està clar és que Garreta infongué a la sardana i a la Cobla, valors musicals d'un caràcter marcadament simfònic com mai havia fet ningú abans. La seva música, guiada per la seva prodigiosa intuïció natural, despertà l'interès d'un dels músics catalans més importants, Pau Casals, que és convertí en el seu mecenes-protector. De les llegendes que parlen sobre Garreta, n'hi ha una que diu que ell escrivia la música, i el títol poc li importava. Fins i tot, n'hi ha que diuen que el títol el posava Josep Gravalosa, un amic seu. La sardana que escoltarem a continuació, Pedregada, ens evoca clarament a aquest fenomen meteorològic. Ja des de l'inici, amb el solo enèrgic del trombó, ens pot recordar a la força amb que descarreguen les pedregades, sobretot al litoral català, on nasqué Juli Garreta. Tanmateix, si fem cas a aquesta llegenda, pot ser que l'autor no tingués pas en absolut això al seu magí. Així doncs, deixem-nos endur per la música del mestre, i que cadascú decideixi que significa per a ell Pedregada de Juli Garreta. Endavant Cobla!
IMPRESSIONS CAMPEROLES – Joaquim Serra
Als anys 20 del segle passat, quan la música per a Cobla comença a desenvolupar-se de la mà d'Eduard Toldrà i Josep Serra, un jove Joaquim Serra de només 20 anys, revoluciona aquest nou camp. Sonoritats inèdites, plantejaments formals i conceptuals nous i una llibertat rítmica inusitada entren en escena de la mà de la suite que escoltarem a continuació: Impressions Camperoles, que, sense distanciar-se de la font temàtica de caient popular, obre un nou marc de possibilitats i d'expressió per al nou gènere. Escrita per a Cobla l'any 1927, i posteriorment adaptada per a orquestra simfònica, fou premiada amb el Premi Sant Jordi del Foment de la Sardana, i avui en dia, encara constitueix un referent indiscutible de la música per a Cobla per als compositors. L'obra, s'articula en cinc moviments: Albada, Mainada Jugant, Sota els pins, La Vall dels ecos i Festa, tots, amb una forta intenció descriptiva. El primer moviment Albada, l'enceta el flabiol amb una suau melodia que va passant als altres instruments fins que, al final del moviment esclata majestuosa la sortida del sol. El segon moviment, un ritme xiroi i unes atrevides harmonies ens deixen entreveure l'alegria d'una mainada jugant, que després, segurament, es refugien de la calor sota l'ombra d'uns pins que versen el tercer moviment. El quart, La Vall dels ecos, és segurament un dels més coneguts i impressionants, amb la recreació, per part de la Cobla d'aquest curiós efecte sonor, l'eco. Finalment, Serra clou les impressions amb Festa, que ens recorda fermament un típic ballet de la nostra terra. Escoltem doncs, Impressions Camperoles de Joaquim Serra.
CAMPEROLA – Eduard Toldrà
Semblant al que els explicàvem sobre Garreta, Eduard Toldrà afirmava que posava el títol a les sardanes quan la música ja estava feta. No obstant, en moltes de les seves sardanes o altres obres, veiem com el compositor s'esforçava per a trobar la música que expressés millor el que es requeria per a l'ocasió, com per exemple en la sardana Sol Ixent, o en la seva òpera El Giravolt de Maig. Eduard Toldrà, que fou mestre i veí d'escala de Joaquim Serra, aborda, com Serra en les Impressions, el recurrent tema bucòlic-pastoril en la sardana que escoltarem a continuació: Camperola. Escrita l'any 1923, i estrenada l'any següent a Barcelona, ofereix poques complicacions a l'oient. El seu llenguatge és senzill i planer, i potser per això ens recorda al que el títol ens suggereix.
Esperant que el concert de la Cobla Vila d'Olesa els hagi agradat, ens acomiadem de vostès esperant trobar-los a la propera ocasió. Els deixo amb Camperola d'Eduard Toldrà.

Redacció: Xavi Ventosa
Presentador: Dani Buson

 

 


Direcció: Francesc Llongueres


web: aolesa.com/olesasardanista          facebook.com/olesa.sardanista
 

 

SEREU BENVINGUTS!