Moció de suport a les consultes populars sobre la independènciaaOlesa.com05/11/2009
ERC va aconseguir en el darrer ple ordinari els vots suficients perquè s'aprovés la seva moció de suport a les consultes populars sobre la independència de Catalunya. Concretament, la moció acorda donar suport, quan es donin les condicions necessàries i hi hagi suficient consens social i polític, a les iniciatives que sorgeixin des de les entitats cíviques olesanes per a la celebració de consultes populars per a la independència, donat que l'Ajuntament no les pot realitzar.
El sí el van donar ERC, CiU, Bloc Olesà i Entesa dels Ciutadans. PSC i PP hi van votar en contra, tot i que el regidor socialista Joan Soler va emetre un vot particular i es va abstenir, a l'igual que el POI.
La regidora d'ERC, Mireia Monfort, va destacar que, en parer del seu grup, les consultes populars són una eina “que ens cohesiona com a país”, i que són el camí a seguir per entitats cíviques i socials mentre el Parlament tramita la Llei de consultes populars. I per a Monfort, les iniciatives d'entitats cíviques i socials en aquest sentit han de tenir el suport dels Ajuntaments. Segons la regidora republicana, ara sembla que hi ha “llum a l'horitzó del dret a decidir i de la independència” a través de la consultes populars que, ara per ara, els partits no poden convocar.
De fet, Monfort va dir que a l'Ajuntament s'havien entrat per registre propostes referides al dret de decidir.
La postura favorable a l'autodeterminació i el dret de decidir va ser secundada per la majoria de partits, malgrat votessin, o no, a favor de la moció, que concretament advocava per fer consultes populars sobre la independència de Catalunya.
En aquest sentit, el portaveu de l'Entesa, Jordi Cornellas, va assegurar que el seu grup defensa el dret a l'autodeterminació i a decidir el futur sense limitacions, tot i que va matisar, precisament, que autodeterminació no vol dir independentisme. Per aquesta raó va dir que l'Entesa considerava que la moció hagués estat més àmplia, i no hagués incidit només en el suport de l'Ajuntament en les consultes populars per la independència de Catalunya.
La portaveu de CiU, Mercè Jou, va agrair, per la seva banda, la predisposició d'ERC a modificar un pèl l'escrit de la seva moció per tal que CiU se sentís més còmoda votant-hi a favor. I és que, segons Jou, CiU creu que el dret a l'autodeterminació és un dret fonamental dels ciutadans, malgrat que el seu grup consideri ara per ara una prioritat a nivell nacional el superar la crisi i defensar l'autogovern.
La portaveu de CiU va aprofitar per criticar l'actual govern tripartit al Govern de la Generalitat, tot dient que les consultes populars poden ser la canalització per tal que el ciutadà denunciï aquelles situacions que no comparteix, a causa de la que va qualificar com a “manca de lideratge” de l'actual govern català pel que fa al respecte de Catalunya per part de l'Estat.
Des del Bloc Olesà, el regidor Salvador Prat va recordar que el dret a l'autodeterminació està en l'origen de moltes repúbliques africanes, i va aprofitar per criticar que la iniciativa popular legislativa sobre els referèndums presentada al Parlament va ser rebutjada per gairebé tots els partits que actualment tenen representació a l'Ajuntament d'Olesa.
Salvador Prat va sentenciar dient que, per al Bloc Olesà, es fonamental que els poders polítics garanteixin als ciutadans el dret a decidir sobre la seva sobirania i la seva voluntat d'autodeterminació, i per tant, per exemple, va dir, a que els ciutadans d'Olesa decideixin sobre si volen o no la zona ARE. Sobre aquest punt va recordar que el Bloc, conjuntament amb altres forces polítiques olesanes, fa mesos que va entrar a l'ajuntament una moció per a la convocatòria d'una consulta popular sobre l'ARE que l'Equip de govern no ha traslladat encara al ple.
Salvador Prat també va dir que pensava que “probablement” mai s'aconseguirà el suficient consens social i polític dels partits amb representació a l'Ajuntament d'Olesa, tal i com indica el text de la moció, per possibilitar una consulta popular al municipi.
El regidor del PP, Jordi Manfredi, va assegurar, per la seva banda, que el seu partit no està en contra de les consultes populars, però va matisar que actualment no es poden fer perquè no ho permet la llei. A més, va prosseguir, el PP no creu que una consulta sobre la independència sigui una demanda de la societat. Per al Partit Popular, qui està darrera de totes les consultes que es volen fer a diferents municipis és ERC, i per tant, creu que el que hauria de fer, com a soci de govern a la Generalitat, és que sigui el Govern Català qui ho tiri endavant. Segons Jordi Manfredi, si l'Ajuntament aprovava donar suport a consultes populars sobre la independència de Catalunya, també ho hauria de fer sobre l'ARE.
La regidora del POI, Loren Talllon, va dir que s'abstindria perquè no era un assumpte que afecti directament Olesa, en el seu parer.
Finalment, el portaveu del PSC, Víctor Serrano, va manifestar el vot contrari del seu partit argumentant que la proposta que es portava a votació no provenia de cap entitat, sinó d'un partit. Per a Serrano, les consultes populars s'haurien de debatre al Parlament, i a més, va destacar la postura del seu partit de defensar un model federalista, i no independentista, per a Catalunya.
D'altra banda, també va dir que la moció, en parer del seu grup, respon a una estratègia electoral d'un partit en qüestió, en clara referència a ERC.
Finalment, la moció d'ERC de suport a les consultes populars sobre la independència de Catalunya que siguin promogudes per entitats a Olesa va ser aprovada pels vots a favor d'ERC, CiU, Bloc Olesà i Entesa dels Olesans; l'abstenció de POI i el regidor socialista Joan Soler; i el vot contrari de PP i la resta de regidors del PSC.
|