Polèmica pel nomenclàtor municipal

aOlesa.com
25/02/2009

Comparteix

Polèmica entre equip de govern i Bloc Olesà per l'informe sobre el nomenclàtor d'Olesa elaborat, a petició de l'Ajuntament, pel Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat. Des del Bloc Olesà s'afirma que l'estudi conté errades, omissions i judicis de valor, i per aquesta raó, el Bloc creu que, si l'Ajuntament ja ha fet efectiu el pagament dels 3.000 euros que costa l'estudi, s'ha d'exigir la devolució. És més, el Bloc diu que demanarà a l'Alcalde que l'import del treball l'aboni el regidor de Cultura, Joan Soler. Des del govern municipal, el propi Joan Soler no ha descartat que l'estudi pugui contenir errors, però en tot cas, ha dit que és només un primer punt de partida sobre el que es poden fer, evidentment, esmenes.

 

L'Ajuntament d'Olesa va sol·licitar al Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat un estudi històric del nomenclàtor de carrers del municipi, per atendre la demanda sobre que es fes justícia amb aquells que van patir les conseqüències de la II República, la Guerra Civil i la dictadura franquista. L'informe indica que al municipi hi ha setze carrers el nom dels quals són susceptibles de revisió. Ara bé, abans de decidir si el nom és susceptible de canviar-se o no, diu que caldria un ampli consens al respecte. L'estudi apunta com a susceptibles d'eliminació i canvi els carrers d'Alfons Sala, Colom, Duc de la Victòria, Menéndez y Pelayo, República Argentina, de Rius i Taulet, i la Plaça de Pius XII i del Terç de Nostra Senyora de Montserrat, així com la travessera de Tetuan.

 

Com a noms menys polèmics, però també susceptibles de ser estudiats i modificats, s'apunten els dels carrers de Benet Margarit, Cebrià Montserrat, Germans Casals, Jaume Duran Duran, Josep Torres Vilalta (Toreski), Pere Vilalta, Salvador Casas.

 

Des del Bloc Olesà s'ha criticat durament aquest informe. A través de la seva pàgina web (www.bloc-olesa.net), el Bloc assegura estar perplex davant el contingut de l'estudi, ja que, asseguren, “és ple d'errades, omissions i judicis de valor que mostren una clara manca de rigor científic” i a més, deixa palesa “una evident ignorància pel que fa a la història local i a la trajectòria de moltes de les persones que esmenta”.

 

Per justificar aquestes afirmacions, el Bloc posa diferents exemples. Entre d'altres, sobre el nom de Cebrià Montserrat, de qui l'estudi diu que va ser “confessor del general Franco”, segons el Bloc és del tot incert. Però, a més, l'autor de l'informe, segons el Bloc, “oblida que Cebrià Montserrat era reconegut pels seus indiscutibles mèrits com a traductor”. Pel que fa al carrer Colom, l'informe diu que “Cristòfol Colom es tracta d'un mite històric amb honors sobrats i entorn del qual hi ha encara massa boires”. En to irònic, el Bloc assenyala que encoratgen al regidor de Cultura perquè emparat en aquest estudi faci arribar a l'Ajuntament de Barcelona una proposta per ta que llencin al mar el monument a Colom.

 

Per tot plegat, el Bloc Olesà, considera “indecorós” haver pagat 3.000 euros per un treball com aquest, ja que considera serveix “únicament per malgastar els pocs recursos dels quals disposa la cultura olesana”. I per aquesta raó, anuncia que enviarà una carta a la regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona, fent-los saber les conclusions de l'informe entorn del nom dels carrers dedicats a Colom o Rius i Taulet. I diuen que també faran arribar una còpia d'aquesta carta a la Diputació de Barcelona i a la Delegació del Govern per tal que, si així ho desitgen, diu el comunicat, tinguin a bé d'informar a la resta de municipis de la província.

 

D'altra banda, el Bloc anuncia que també enviarà una carta de queixa al Centre d'Estudis Comarcals del Baix Llobregat pel que considera “manca de rigor científic del treball presentat”. I en cas que l'Ajuntament d'Olesa hagi fet efectiva la factura, diu que sol·licitarà la devolució de l'import, ja que no creu que el resultat del treball es justifiqui només perquè inclogui un paràgraf on l'autor diu que és conscient que la revisió de noms pugui ferir susceptibilitats i fins i tot diu que pot estar errat en el diagnòstic i la proposta. En tot cas, diu el Bloc que exigirà a l'Alcalde d'Olesa que l'import d'aquest treball sigui abonat pel regidor de Cultura, Joan Soler, o per tots els regidors de l'equip de govern, si volen fer-se responsables solidaris.

 

El Bloc també assegura que el seu partit farà tots els possibles per evitar les modificacions proposades a l'estudi. I si, amb l'opinió prèvia, qualificada i preferent dels veïns afectats i de les entitats veïnals, s'acorda modificar el nom d'algun carrer, diuen que aquest canvi es farà amb garantia d'alterar el mínim possible la vida dels olesans i els seus drets cívics.

 

Des de l'equip de govern, el regidor de Cultura Joan Soler, que no ha descartat que l'informe pugui contenir errors, però també ha volgut recordar que aquest informe és fruit de la voluntat municipal de recuperar la memòria històrica a Olesa. I una de les maneres de recuperar la memòria històrica, ha assenyalat, és precisament encarregar un estudi sobre els noms dels carrers d'Olesa, quelcom en què, a proposta del govern municipal, la resta de forces van coincidir, ha destacat. Per a Soler però, l'informe sobre el nomenclàtor d'Olesa és només el punt de partida, i per tant, no vol dir que s'hagi d'aplicar fil per randa, sinó que ara el que cal és un debat intern entre totes les forces polítiques. En tot cas, creu que no li correspon al regidor valorar el seu rigor. Soler hi ha afegit que aquest és un primer document de treball en que cada grup municipal podia treballar-hi per al posterior debat polític.

 

Per tant, és un primer informe al que es poden fer esmenes. De moment, l'actual àmbit de debat és tant sols en el si de la Comissió de Serveis a la Persona. Pel que fa als errors que apunta el Bloc, Soler ha dit que l'informe pot ser incomplet, però que això no significa que sigui erroni en la seva totalitat. El regidor Joan Soler, s'ha defensat també de les crítiques del Bloc Olesà al voltant del cost del projecte, i ha al·legat que s'ha tingut sempre el vist-i-plau de la majoria de grups municipals. Segons el regidor de Cultura, i després de que el document ja sigui matèria de debat en la Comissió de Serveis a la Persona, encara no es pot fixar una data per conèixer la decisió final al voltant de la necessitat, o no, de canviar el nom d'algun o d'alguns carrers d'Olesa.

 

Font: Olesa Ràdio – 90.1FM