Toni Masana

Coordinador del projecte escoles verdes del CEIP Ferrà i Esteva

 

“els més petits (els alumnes ) promouen canvis en els més grans (pares i mares)”

 

Els alumnes del col·legi Josep Ferrà i Esteva d’Olesa de Montserrat ajuden a reduir la contaminació del món. Des de que la Generalitat de Catalunya els va atorgar el distintiu d’Escola Verda no han deixat de ser imaginatius i fer accions per millorar l’entorn. Petits i grans s’han implicat en la recollida d’olis usats per fer-ne biocombustible. Però també gestionen sosteniblement el centre escolar amb la  reducció, reutilització i reciclatge de materials com paper, aigua, llum o gas. La sensibilitat que tenen amb el medi ambient, els fa participar al projecte Orenetes i al Projecte Rius. Si tots plegats ens impliquessim d’aquesta manera, com ho fan els  alumnes i mestres del  Ferrà i Esteva, segurament el planeta Terra ens ho agrairia.

 

-Des de quan el Ferrà i Esteva té el distintiu d’Escola Verda que atorga el departament de Medi Ambient de la Generalitat? Com va ser el protocol que va haver de seguir el centre escolar per aconseguir-ho?

Som oficialment Escola Verda des de l’any 2006. Previ a aquesta distintiu cal presentar un projecte elaborat per l’equip directiu i consensuat amb el Claustre i el Consell Escolar que un cop valorat i aprovat pel Departament comença el procés:

1a fase : Diagnosi ambiental

En primer lloc es realitza per part del mateix centre una diagnosi ambiental a partir d’uns documents establerts.

2a fase : el Pla de Cohesió ambiental .

Un cop coneixem el punt de partida  és el moment de realitzar el Pla de Cohesió ambiental per concretar els trets ambientals del centre vers el desenvolupament sostenible i on queden especificades les diferents línies d’actuació.

3a fase : Programes d’acció

Cal concretar els Programes d’acció a desenvolupar al llarg dels diferents cursos. El primer cop la durada és d’un curs i si la valoració es favorable s’atorga el distintiu d’escola verda. Aquest distintiu no es per sempre , té una vigència de dos cursos.

 

-El Pla d’Acció del projecte contempla 2 vessants: la que promou la sostenibilitat del propi centre escolar i la que promou actuacions de millora ambiental local i que implica al municipi. En que consisteix el vostre programa d’acció? I per què el reciclatge d’olis usats?

El nostre Programa d’acció abasta aspectes de la gestió sostenible del centre com :

       La reducció, reutilització i reciclatge de materials com : paper, aigua, llum, gas. També recollim al propi centre piles usades i l’oli.

       Utilització  de les bosses per portar l’esmorzar i no utilitzar PAPER D’ALUMINI.

       Els dimecres és el dia de la fruita per esmorzar.

       Els picnics del menjador utilitzen bosses de paper pels entrepans.

       Recollida d’oli usat de cuina.

       Disposem d’un aparcament per a bicicletes per fomentar el transport sostenible d’alumnes, pares i mestres.

       Disposar de gots de plàstic reutilitzables com els del menjador per a festes d’aniversaris (educació infantil i cicle inicial).

       Realitzar el control del consum d’aigua, gas i electricitat cada mes.

       Aprofitarem l’oli usat per fabricar sabó amb la col·laboració de pares o avis i àvies .

       Posarem  plantes vives als vestíbuls del centre.

Per altra part  el programa d’acció inclou aspectes curriculars que s’insereixen en la programació de l’aula com ara:

       Realitzar una plantada d’arbres al pati per fer un petit bosc mediterrani.

       Estudi  dels  arbustos aromàtics a les jardineres de l’entrada del centre.

       Participar al Projecte orenetes (alumnes de 5è)

       Participar al Projecte rius (alumnes de 6è)

       Realitzar una programació de les sortides de caire ambiental al llarg de tota l’escolarització per conèixer el nostre entorn i els principals ecosistemes .

 

El reciclatge d’olis usats és per tant una acció més . Aquesta inquietud va sorgir de les enquestes realitzades a tota la comunitat escolar que van expressar la seva preocupació pel tema. A partir d’aquesta necessitar vam cercar la proposta que ens va semblar més pràctica i amb una bona base educativa.

 

-I com s’aconsegueix implicar als alumnes a participar activament en el projecte Escola Verda?

La participació surt de donar força protagonisme als nostres alumnes. En primer lloc cada classe tria un delegat/ada verd. Al llarg del curs tots els delegats verds es reuneixen 3 o 4 vegades a l’Assemblea verda juntament amb el coordinador del projecte. A partir d’aquestes reunions i de les assemblees de classe es vertebra la implicació dels alumnes i de les famílies.

 

-Heu recollit 760 litres d’oli usat en el primer període del programa que comprèn des del desembre de 2007 fins al juny de 2008.  Un any després de la posada en funcionament del programa, quina valoració en feu? 

La valoració és força positiva i  la participació de les famílies es força elevada. Com a mitja recollim 0,40 litres d’oli per família i mes .

 

-Aquests 760 litres d’oli usat es tradueixen en altres xifres: s’ha deixat de contaminar  760.000 litres d'aigua del riu Llobregat; s’han estalviat prop de 2.000 euros a les depuradores;  i s’han fet 737 litres de biocombustible. Realment la societat és conscient de tot plegat quan s’aboca l’oli per l’aigüera de la cuina de les nostres llars?

Sovint no som conscients dels nostres actes quotidians fins que les xifres ens obren els ulls, per tant  cal  informació , implicació  i cercar el sistemes més propers a les famílies . A partir d’aquí els alumnes integren aquests processos als seus valors.

 

-Per tant, aquella mítica frase de “els petits canvis són poderosos” té sentit en el cas del vostre projecte?

En el nostre projecte creiem que els més petits (els alumnes ) promouen canvis en els més grans (pares i mares). Els alumnes podríem dir que són el vigilants de la llar, ja que són molt exigents ens tots aquests aspectes relacionats amb el reciclatge i tenen cura que a casa es faci bé.

 

-Quina ha estat la vostra metodologia de treball? Com us heu organitzat i quin és el dispositiu que teniu per emmagatzemar l’oli usat a l’escola?

1r.- Informar de la problemàtica de l’oli usat als alumnes i a les famílies (tríptic informatiu)

2.- Distribuir a cada família del centre que vol participar, un recipient dissenyat específicament per a la recollida de l’oli.

3.- Establir un dia de recollida (els divendres)

4.- Aquests recipients es posen en un contenidor específic (foto)

5.- Fer el control per classes i mesos de l’oli recollit

6.- Al moment de deixar l’oli cada nen rep un altre recipient net.

7.- Posteriorment una empresa de treball social realitza la recollida dels envasos i la seva neteja. L’oli es reutilitzat com a biocombustible.

 

-Quin paper hi juguen els alumnes en aquest programa?

Cada alumne es el responsable de portar des de casa l’envàs de l’oli. A l’escola els delegats verds de 6è són els encarregats de gestionar la recollida i de portar el control de l’oli recollit.

 

-Els nens i nenes del Ferrà i Esteve són més sensibles amb els problemes mediambientals que la resta o almenys pel que fa al reciclatge, són més conscients de la seva importància?

Aquesta és la nostra intenció i pensem que mica en mica incorporen aquests valors a les conductes.

 

-Ara de l’oli usat se’n fa biocombustible però antigament es feia sabó. Heu pensat en donar-li aquest tractament?

Sí, tenim previst incorporar al llarg del curs demostracions de la transformació de l’oli usat amb sabó. Per fer aquesta activitat volem comptar amb la participació d’avis i àvies del centre per aprofitar aquesta forma de reutilització de l’oli.

 

-El programa de reciclatge d’olis usats és una experiència que realitzeu al vostre centre escolar però també existeix un projecte idèntic a Sant Boi del Llobregat. Ara, aquest model s'ha exportat fins a 48 centre educatius de Madrid. Com ho valoreu?

Ho valorem molt positivament ja que la nostra experiència com a centre que desenvolupa tot el procés (recollida i control informàtic) ajuda a la implantació en altres centres. Som conscients però, que en el cas d’Olesa la tasca seria completa si fos una iniciativa d’àmbit local, ja que si tots els centres educatius tinguessin a l’abast aquests recursos els resultats es multiplicarien.

 

-Sou l’única Escola Verda d’Olesa. Com és que l’exemple que doneu no té seguidors a la resta de centres escolars olesans? N’heu parlat? Què en pensen la resta d’escoles?

Com a centre hem presentat el nostre projecte al marc del Consell Escolar municipal . Després cada escola coordina les seves activitats mediambientals  de diferents maneres, l’Escola Verda és una més .

 

-Sabem també que el CEIP Ferrà i Esteve i l'Escola Povill esteu treballant en el projecte Orenetes. En què consisteix?

Es tracta de realitzar un cens dels nius d’oreneta de cua blanca . Els alumnes de 5è juntament amb els mestres anem carrer per carrer observant els edificis i anotant com estan els nius. Un cop realitzat el recompte s’envia al Projecte Orenetes que en centralitza totes les dades a la seva web i així es tenen dades de l’evolució dels nius.

 

-A més a més, hi ha el Projecte Rius. Quina tasca realitzeu a través d’aquest projecte?

Es tracta de realitzar dues inspeccions d’un tram del riu Llobregat al llarg de l’any : estudiem l’estat de l’aigua (propietats, macroinvertebrats, ...) i l’estat de conservació del bosc de ribera. El nostre tram és l’Areny del Moli i en les nostres inspeccions detectem que la qualitat de l’aigua encara ha de millorar si bé el bosc de ribera està bé.

 

-Per acabar sempre demanem als nostres entrevistats que ens diguin un desig pel futur. Quin seria el dels alumnes del Ferrà i Esteva?

Als alumnes de l’escola Josep Ferrà i Esteva ens agradaria que totes les escoles i totes les persones reciclessin, que s’informi a la tele, internet i revistes d’aquestes activitats que fem a l’escola per poder reduir la contaminació del món, evitar el canvi climàtic i respectar la terra . 

 

-Moltes gràcies i felicitats per la vostra tasca!