Entrevista a:

Susana García-Duran Bayona


Nom Entitat: Associació de veïns i veïnes  del casc antic

 

Càrrec que ocupes en la entitat:

Som assemblearis això dels càrrecs és simplement necessari, pura burocràcia, sóc la presidenta.


Quants anys fa que hi col.labores?

Ara ha fet un any.

 

Quina és la raó de ser de la vostra entitat?

Millorar la qualitat de vida ,vigilar per que hi hagi un creixement sostenible, volem un barri per viure, per estar-hi i gaudir-lo, també creiem que els barris tenen molt a dir com a part del poble, em refereixo a que cada associació de veïns recull queixes i propostes del barri, que llavors s’haurien d’exposar en els plens del poble. És una bona manera de recollir informació, i traspassar-la a qui correspongui de l’ajuntament.

 

Quins aspectes destacaries de la vostra entitat?

Doncs que tots som joves i encara creiem que les coses poden canviar, aquesta il·lusió ens fa pensar i creure en un barri millor. Crec realment que aquest barri és de les parts més boniques del poble i que hem de vetllar per que és respecti la seva història i patrimoni cultural. El nostra funcionament, crec que està bé, doncs arribem a divagar molt i parlar molt. Ens reunim tots els dilluns de l’any, sempre hi ha alguna cosa que dir o fer o pensar....fins que arribem a un consens .

 

Com hi vas entrar i perquè?

Quan va dimitir la junta, el Manel (secretari i part important de l’associació), que hi pertanyia, va buscar una alternativa amb gent del barri per crear una nova junta. Em va convidar a formar part  i fins ara.

 

Quins projectes a curt i mig termini teniu ara?

Estar pendents de les coses que passen al barri sobre tot a nivell urbanístic, escoltar als veïns i veïnes, vetllar per que tot el barri estigui més net ....i de moment muntem cinema a la fresca  a tres places : tres pel·lícules, passarem La estratègia del caracol , El jardinero fiel i Amén, els dies  27  de juliol, el 3 d’agost i el 10 d’agost. Seguir organitzant activitats a veure si aconseguim més participació dels veïns i veïnes ,i aconseguim un barri viu, on es torni a sortir al carrer a fer la xerradeta al vespre.

 

De quina manera esteu implicats en les festes de Santa Oliva, Festa Major, etc...?

Aquest any hem estat implicadíssims i implicadíssimes amb la festa de Santa Oliva, vam muntar una fira d’artesania, concerts, espectacle infantil, un rastro, paella popular....amb molta il·lusió, enmig d’exàmens, doncs tots estudiem, però la valoració ha sigut esgotadorament bona.

 

I els projectes a llarg termini? Cóm veus l’entitat d’aquí uns anys?

No hi ha projectes a gran termini ,vivim el present i el cuidem per tenir un bon futur. Ens agradaria potenciar un casc antic per passejar, sense cotxes ni motos on els nens i les nenes poguessin jugar al carrer. Uns carrers nets i cuidats amb flors on vingués de gust anar a voltar i seure en un banc a llegir o xerrar. D’aquí uns anys no ho sé, tampoc em preocupa, ja et dic cuidant el present et garanteixes un bon futur. Treballem  per gaudir d’un barri per viure.

 

I la teva població, cóm la veus d’aquí uns anys?

Com segueixi així, et donen ganes de marxar. Cada vegada més sembla una ciutat dormitori, molta gent i poques persones, els que estem a les associacions sempre som els mateixos. Costa molt apropar persones noves, però no desistim.

 

Participes en alguna altra entitat/associació d’Olesa? I de fora?

Sóc de l’AMPA de l’escola del meu fill petit.

 

Quina és la teva professió? Què volies ser de petita?

Educadora infantil. Treballo i ara m’estic traient la titulació. De petita volia ser mestre.

 

Què és el que més t’agrada del teu poble?

El casc antic amb la proximitat de les muntanyes. Quatre passes i ja ets al mig del bosc, o de les vinyes, (de moment)

 

Què no t’agrada o t’agrada menys?

Els cotxes i les motos, els sorolls i la brutícia, l’augment insostenible de la població. La falta de principis de els nois i noies. Em pregunto molts cops on tenen els pares i les mares, doncs són jovent fent soroll, fumant, bevent, molestant ...i no els hi diguis res ...és un gran problema, però també són part del barri, ens agradaria aconseguir que el respectessin.

 

En quin indret d’Olesa et perdries? I de la comarca del Baix Nord? on més, en quins altres llocs fora de la comarca?

 A on em perdo molt sovint és per Puigventós i per Montserrat.

 

Tens fills?

Si, dos nois i un nen.

Practiques algun esport o activitat cultural?           

Caminar per la muntanya i natació, sempre que puc.   

                                                                                                    

Què t’agrada fer en el teu temps de lleure?

Doncs llegir, anar al cinema o perdrem per Puigventós.

 

Ens recomanes un llibre o pel·lícula?

Un llibre Waslala, de la Giocoda Belli que parla de la utopia d’un món sense diners, un món de intercanvis, de respecte. De llibres és difícil m’agraden tots els que he llegit, tots aporten coses, el cert és que m’agrada molt llegir llibres d’autors i autores sud americans, Gabriel Garcia Màrquez, Julio Cortàzar, Gioconda Belli, Angela Becerra....i pel·lícula hi ha tantes ,...ara una garantia  per mi de gaudir una bona estona és veure una de Woody Allen, el trobo genial. També m’agrada molt el cinema alternatiu.

 

Ens diries un desig personal per al futur?

Desitjo molt que hi hagi pau al món, sembla utòpic, però realment m’agradaria llevar-me pel matí agafar al diari i que només ens parlés de coses bones, o saber que no hi ha cap nen i nena al món passant gana i misèria. Això  a nivell del món mundial, a nivell del món proper, el barri, el poble, voldria una bona entesa entre les cultures que vivim al poble, que ens respectem i ens coneguem, crec que la interculturalitat pot ser un fet molt enriquidor, almenys a mi m’enriqueix i m’agrada estar amb persones d’altres països sense sortir d’Olesa i també que cuidem i protegim l’entorn que ens envolta, és el futur dels nostres fills i filles.